lunes, 9 de septiembre de 2024

Retratos fantasmas



L’any passat vam organitzar la primera sessió de Cinema i Geografia a la Filmoteca de Catalunya. Meritxell Colell ens va portar a donar un passeig urbà (teníem “La ciutat a la vora”, 2022) que va resultar sorprenentment rural.
El divendres 13, a les 18h, farem la sessió d’aquest any i aquest cop no hi haurà dubte: hi serem en un món absolutament urbà. En una ciutat, Recife, que, en el record, era esplendorosa, amb uns cinemes monumentals, en els que es celebraven estrenes a les que acudien les estrelles mes importants del firmament cinematogràfic. Però, paulatinament, les cases que envolten les del realitzador que ens explica la història, Kleber Mendonça Filho, es van omplin de reixes, la gent deixa d’anar al cinema i les grans sales tanquen o es converteixen en supermercats, acompanyant el profund deteriorament del centre de la ciutat.
A la Societat Catalana de Geografia hem organitzat, doncs, una sessió, sota el paraiguas del Cinema i la Geografia, amb la projecció de “Retratos fantasmas” (Kleber Mendonça Filho, 2023), pelicula que va representar una bona sorpresa al Festival de Cannes de l’any passat, indicant que al mateix segueixen anant gent a la que el cinema els ha suposat molt a les seves vides.
I, com resulta que la persona que millor podia parlar-nos dels procesos de banalització y depauperament que estan patint ciutats … com la de Recife, el profesor de la UAB Francesc Muñoz, és geògraf, doncs hem aconseguit que sigui ell el que presenti la sessiò i, eventualment, porti el debat que pugui propiciar la projecció.
El que aviso per tot aquell al que pugui interesar-li assistir.




 

No hay comentarios:

Publicar un comentario